"İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Ancak uygulama, yayın tarihinden itibaren 6 ay sonra başlayacak.
Uluslararası İşgücü Kanunu çerçevesinde izinsiz çalıştığı tespit edilen yabancıların; kendileri ve varsa eş ile çocuklarının konaklama, ülkelerine dönüş ve sağlık harcamaları Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Daha sonra bu masraflar ilgili işverene fatura edilecek.
Göç İdaresi tarafından hazırlanan harcama kalemleri işverene bildirilecek ve ödeme için 1 aylık süre tanınacak. Ödeme yapılmazsa, alacaklar vergi dairesi tarafından tahsil edilecek.
Türkiye’de yabancı işçi çalıştırmak isteyen işverenler için belirli kurallar mevcut:
100 bin dolar ve üzeri sermaye yatıran yabancı ortaklar ise bazı mali ve istihdam kriterlerinden muaf tutulabiliyor.
Yabancı çalışanlar için belirlenen minimum brüt ücret, pozisyona göre değişiyor:
Yaşlı, hasta veya çocuk bakımı gibi özel alanlarda istisnalar uygulanıyor. Turizm, bilişim, Ar-Ge, sağlık ve havacılık gibi stratejik sektörlerde bazı kolaylıklar sağlanarak 5 Türk vatandaşı çalıştırma şartı esnetilebiliyor.
Yeni yönetmelikle birlikte izinsiz yabancı işçi çalıştırmanın mali yükü daha da artacak. İşverenler hem yasal yaptırımla hem de ek mali sorumluluklarla karşı karşıya kalmamak için gerekli izin süreçlerini titizlikle yürütmek zorunda.